Zbirka Joze Kljakovića

Memorijalna zbirka akademskog slikara Joze Kljakovića (1889. - 1969.) nalazi se u njegovoj obiteljskoj kući na Rokovu perivoju u Zagrebu. Kuća je sagrađena 1930. godine prema projektu arhitekta Stjepana Planića i ima status kulturnog dobra. U vrtu koji okružuje kuću nalazi se skulptura Frulaš Frana Kršinića.

Hrvatski umjetnik i profesor Jozo Kljaković darovao je 17. rujna 1969. godine kuću i Zbirku svojih umjetničkih djela, kao i djela drugih umjetnika i autora u donaciju gradu Zagrebu. Godine 1983. predana je na upravljanje Centru za likovni odgoj grada Zagreba.

Zbirka obuhvaća 317 predmeta: umjetnine (ulja na platnu, crteži i skulpture); namještaj; knjige; ostala građa. Gotovo sve slike u Zbirci nastale su u kasnijoj fazi umjetnikova stvaranja, 1950-ih godina, za vrijeme Kljakovićeva boravka izvan domovine. Živeći više od dva desetljeća u emigraciji (u Italiji i Argentini), umjetnik je čeznuo za svojim krajem, što se ponajbolje očituje u brojnim slikarskim prizorima koji tematiziraju rodni zavičaj. Često je na svojim slikama prikazivao Vranjic, Solin, ljude, krajolike i običaje Dalmacije u povijesnim i religijskim temama (Vranjic, Istezanje mreže, Domagojevi strijelci, Uskrsnuće Lazara).

U stalnom postavu predstavljeni su radovi ulja na platnu, crteži i skice, uz posebnu izložbu ilustracija za knjigu Ivana Mažuranića Smrt Smail age Čengijića, Književni jug, Zagreb 1922. Manji ambijentalni dio opremljen je namještajem, skulpturama umjetnikovih prijatelja, obiteljskim fotografijama i knjigama s posvetama prijatelja.